За продукта

традиции, култура и още нещо

За розата и траките

 

 

 

 

 Silver Rose 2По света има много видове рози, но малко от тях са маслодайни. В центъра на България и Балканите се намира Долината на розите. В този район се отглежда емблематичната за България, маслодайна Rosa Damascena. Случайно или не „Царицата на цветята“ още преди 3000 г. e избрала да вирее в долината, археологически известна с названието – Долината на Тракийските царе.

Именно древните траки са първите, които култивират и използват нейните свойства, розата е станала техен държавен символ. 

 

coin 

 

 

Цар Аматок /389-380г. пр.н.е./

 

 

 

 

…..“Те (траките) имаха огромни градини с рози , всяка от които имала по шестдесет листа и по ухание превъзхождаха всички видове….“ „…… Розата беше цветето на Дионисий и тракийските мистерии…..“ (Херодот, VIII, 138). Именно Великият Александър Македонски пренася маслодайната роза от Тракия във Вавилон и Персия като символ на своята царственост.

 

Отглеждането и брането на роза са изключително трудоемки и почти всички операции се извършват ръчно. С изобретяването на Флорентинския съд се създава възможност за дестилация на маслодайната роза и получаването на розово масло и розова вода. Ароматът на роза е най-силната ароматерапия, тя е естествен антидепресант. Розовата вода притежава антивирусни, антисептични и дезинфекционни свойства, помага при храносмилането. Българското Розово масло е доказано най – качественото в целия свят.

 

Ликьорът Тракийска Роза е натурална алкохолна напитка от Долината на Тракийските Царе. Качествена комбинация от винен дестилат, вино, био розова вода, розово масло, розово абсолю и захарни подобрители. Всяка бутилка ликьор съдържа екстракт на около 1300 розови листа от специфичната Rosa damascena , отглеждана само в България. Напитката се консумира и като дижестив, подходяща добавка за множество коктейли.

 

 

 Rose Liqueur Tracian Rose - Copyright © Всички права запазени. 2019
Имам 18 години.